I årets historiekonkurranse "Min familie i historien" fikk hele fire Kattaelever velfortjente pallplasser. I kategorien "Min familie og migrasjon" fikk Tora Elgsaas 3. plass for oppgaven om sin grandtante Kirsten Anundsen. I samme kategori fikk Marie Jacobsen Aalstad 2. plass for sin oppgave om Sverre Braastad, i slekt med Maries oldefar. I hovedkategorien for videregående gikk 2. pris til Helena Daulova for sin podcast om Anezka Hartlova, elevens tippoldemor. Og 1. plass i hovedkategorien gikk til vår Benjamin Aasen, for sin tekst om Leon Cohen. Diplom og premier ble behøring utdelt foran hele Vg3-trinnet av jurysekretær Karsten Korbøl i skolens Aula den 17. juni.
Les tekstene og juryens begrunnelser for prisene under!
Benjamin Aasen - Léon Cohen (les teksten her)
Undersøkelsen søker å forstå de bredere historiske dynamikkene knyttet til jødisk erfaring og motstand i Frankrike under andre verdenskrig. Påstanden om at manglende jødisk motstand under andre verdenskrig skyldtes naivitet, er utgangspunktet for prisvinnerens undersøkelse. Hvis påstanden er rett, hva kan da forklare at jødiske Leon Cohen gikk inn i den franske motstandsbevegelsen? Kan Leon betraktes som en representant for den allmenne jødiske opplevelse under andre verdenskrig? Leon ble født i Tyrkia, men familien emigrerte tidlig til Frankrike. I oppveksten opplevde han antisemittisme i form av mobbing og utestengelse. Etter Nazi-Tysklands invasjon i Frankrike meldte Leon seg til tjeneste i motstandsbevegelsen. Overlevelsesinstinkt, en kjærlighet til Frankrike og ikke minst en følelse av plikt, drøftes som mulige forklaringer.
Juryen mener denne besvarelsen har alt! Det er et solid arbeid med tydelige problemstillinger. Gjennomgående og grundige drøftinger på grunnlag av et rikt kildemateriale. Filosofisk tenkning, spesielt Hannah Arendt, tekkes inn i drøftingen og gir den en ekstra dybde og gjør at fortellingen om Leon peker ut over seg selv. Benjamin Aasen klarer å være konkret samtidig som han evner å løfte blikket. Teksten er velskrevet med gode litterære grep. Ikke minst får prisvinneren fram hvor viktig og relevant tematikken oppleves for ham selv.
Helena Daulova - Anezka Hartlova
I dette prosjektet undersøker prisvinneren livet til tippoldemoren, Anezka Hartlova (1894-1973), og hvordan hun ble påvirket av det kommunistiske styret i Tsjekkoslovakia. To hendelser – tvangskollektiviseringen og valutareformen – fikk spesielt stor betydning for Anezka. Tvangskollektiviseringen hadde som mål å avvikle privat landbruk og overføre all jord, dyr og maskiner til staten. I denne prosessen tok kommunistene i bruk brutale metoder, og en massiv propaganda stemplet uvillige bønder som landssvikere og "fiender av den sosialistiske staten". Valutareformen, også kalt «århundrets ran», gjorde at folk over natten mistet store deler av sine sparepenger. For Anezka ble konsekvensene store. Uten gård og sparepenger sto hun på bar bakke. Ikke fikk hun pensjon heller. Som 59-åring måtte hun begynne å jobbe igjen, først som vaskehjelp og deretter i en paraplyfabrikk. Dette gjorde hun fram til hun døde 79 år gammel.
Dette er en sterk historie om endringer i livet og hvordan de håndteres. Prisvinneren anvender et variert kildemateriale som er synliggjøres i teksten, og der primærkilder ikke strekker til, slutter hun fra sekundærkildene på en rimelig måte. Undersøkelsen er fokusert og konkret og de politiske omveltningene behandles og beskrives godt. Forfatteren reflekterer over hvor vondt det er å lære om tragedier som har rammet ens egen familie og verdsetter friheten og rettighetene som finnes i et demokratisk land i dag.
Marie Jacobsen Aalstad - Sverre Braastad
Oppgaven handler om Sverre Braastad, født 1879, som var i slekt med oppgaveskriverens oldefar. Vi følger Braastads ferd ut i verden fra gården Braastad i nærheten av Gjøvik. Via utdanning i Norge og Europa havner Braastad i Frankrike der han starter med konjakkproduksjon. Vi følger altså det som mange vil beskrive som en vellykket flytting. Denne mannen gjør økonomisk suksess i sitt nye hjemland.
Eleven har valgt å besvare oppgaven i form av en illustrert podcast, og hun lykkes i å fange lytternes oppmerksomhet og utnytte mulighetene som ligger i dette formatet. Hun stiller gode spørsmål som følges opp og besvares. For å finne svarene har hun brukt et rikt antall kilder i form av offentlige registre, familiedokumenter, kart og bilder, og hun bruker disse aktivt. Eleven skal ha ros for å «anta» og ikke slå bombastisk fast der kildene kan være utilstrekkelige. Dette er godt historiefaglig håndverk.
Tora Elgsaas - Kirsten Anundsen (les teksten her)
Oppgaven handler om elevens grandtante, Kirsten Anundsen, født i 1929. Hun var «…en kvinne i bevegelse. Livet hennes var preget av forflytninger - noen hun valgte selv, noen som ble påtvunget henne» skriver prisvinneren i starten av oppgaven. Vi får lese om hvordan Kirstens mor flyttet fra henne da hun var småjente i Hammerfest for å gifte seg i Oslo. Noen år senere, da hun var 15, flyttet Kristine selv til moren i Oslo som et resultat av tvangsevakueringen av Finnmark under andre verdenskrig. Der fikk hun gå på gymnas og ta utdanning. Til slutt får vi høre om at hun på 50-tallet selv valgte å emigrere til USA.
Oppgaven er spennende å lese, og eleven beveger seg over et stort og bredt felt der både grandtantens historie og omstendighetene rundt kommer godt fram. Hun forfølger flere migrasjonsfortellinger, og viser hvor store konsekvenser flytting kan få for et menneskes liv. Eleven bruker et bredt sett av kilder og viser god forståelse av hva kildene faktisk kan si noe om.
Vi gratulerer til alle prisvinnere, og til resten av skolens Vg3-elever for å ha deltatt i denne spennende givende konkurransen!